Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie
Scheidingstransformator
Via de radiobeurs in Driebergen heb ik deze transformator aangeschaft. Volgens de verko-per was hij afkomstig uit een schakelkast op de operatieafdeling van een ziekenhuis. Nu is het zo dat het geen scheidingstransformator is met een gescheiden wikkelingspakket, maar we hebben hier te maken met een zgn. stuurtrafo waar de wikkelingen (weliswaar gescheiden) over elkaar zijn gewikkeld. In de praktijk levert dit een iets mindere veiligheid op, maar voor mijn doelstelling, een eenvoudige verbruiker, bv. een U- toestel is hij toch zeer geschikt. De trafo is van het merk ETI, een Nederlands product en levert secundair een maximaal vermogen van 500 VA.
Deze transformator moest nog wel in een kast worden ingebouwd, waarna deze geplaatst zou worden onder in een kast in de werkplaats. Dit is mede gedaan om wat minder last van de transformatorbrom te hebben. (zie de discussie op het Forum) Er is gekozen voor een stevige grondplank met daarop een aluminium behuizing van gedeeltelijk gaatjesaluminium voor de koeling. De drie aansluitkabels zijn: de pimaire aansluiting, de aansluiting van de netschakelaar en de secundaire aansluiting. Verder is het apparaat primair en secundair gezekerd met 2 Ampere.
Als een transformator wordt ingeschakeld kan er heel even een hele hoge piekstroom ontstaan omdat de transformator moet ‘opstarten’. Deze hoge piekstroom kan ervoor zorgen dat (in oudere huizen) de aard-lekzekering doorslaat. Om dit te voorkomen, kan men een NTC met lage weerstand (5 ohm) plaatsen in de primaire toevoerleiding zodat er toch een kleine belasting is om de piekstroom te onderdrukken. De NTC zal kort na het inschakelen opwarmen en een verwaarloosbare weerstand overhouden. Boven op het aansluitblok zie je de twee NTC–weerstanden zitten die de inrushstroom begrenzen. Dit voldoet uitstekend.
Hieronder nog twee foto's van de behuizing. De onderste grijze kabel is de Euro net-entree. Daarboven de primaire en secundaire zekering resp. 2- en 3 ampère. De tweede grijze kabel dient voor de aan- en uitschakelaar. De witte kabel gaat naar het rode stopcontact.
De contactdoos is rood gemaakt om aan te geven dat de maximale belasting niet meer dan 500 VA mag bedragen zodat deze niet ondoordacht wordt gebruikt. Met de schakelaar erboven kan deze spanning direct worden afgeschakeld. De dubbele uitvoering kan gevaarlijk zijn indien twee apparaten hierop zijn aangesloten. Men dient rekening daarbij te houden met de fase. (mogelijk is deze nog voor 110 volt geschikt te maken)